Renesančná zvonica skrásnela

01.12.2010 Kežmarok

Bratislava, 1. decembra 2010 - Nadácia VÚB v rámci programu Poklady môjho srdca umožňuje verejnosti zapojiť sa do internetového hlasovania, a tým zachrániť jednu pamiatku.
V minulom roku mohla verejnosť hlasovať za záchranu niektorej z deviatich jedinečných zvoníc – národných kultúrnych pamiatok. Jednoznačným víťazom hlasovania sa vlani stala renesančná zvonica v podtatranskej dedinke Vrbov pri Kežmarku. Vrbovčania získali na obnovu zvonice od Nadácie VÚB 67 000 eur. Od 5. decembra sa zvonica opäť zaskvie v plnej kráse.

Nadácia VÚB sa zameriava na záchranu národných kultúrnych pamiatok v rámci programu Poklady môjho srdca. Každý rok vyhlasuje súťaž s verejným hlasovaním o obnovu národných kultúrnych pamiatok, ktoré by sa v celoeurópskom význame pravdepodobne nedostali medzi priority na získanie finančnej podpory na rekonštrukciu ako iné svetové unikáty, ale na Slovensku sú dôležitými pripomienkami našej minulosti. Minulý rok verejnosť hlasovala počas celého mesiaca november a najviac hlasov (17 433) získala zvonica v dedinke Vrbov. Nadácia VÚB podporila jej rekonštrukciu sumou 67 000 eur. Na obnovu zvonice prispela aj obec sumou 16 000 eur.

„Teší nás, že sa ľudia prostredníctvom internetu zapájajú do hlasovania o víťazný projekt. Často sa aj menšie obce vedia prejaviť ako veľkí bojovníci. Vrbov je toho dobrým príkladom, “ povedala členka Správnej rady Nadácie VÚB a zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky Elena Kohútiková. Hlasovanie za vrbovskú zvonicu dokonca prinieslo nečakaný prínos aj obecnému životu – miestny správca farnosti Mgr. Ing. Andrej Legutký pomohol miestnym seniorom zapojiť sa do hlasovania tým, že ich uviedol do základov internetu.

Viac informácií o Nadácii VÚB a programe Poklady môjho srdca nájdete na stránke www.nadaciavub.sk.

Nadácia VÚB pôsobí od roku 2004 ako nezisková organizácia založená VÚB bankou. Jej účelom je podporiť rozvíjanie duchovných hodnôt, vzdelávania, zachovania kultúrneho dedičstva, ochrany ľudských práv a iných humanitných cieľov, a podpora ochrany a tvorby životného prostredia. Angažuje sa v oblastiach vzdelávania, umenia, charity a športu.

Alena Walterová
Hovorkyňa a vedúca tlačového oddelenia
 

Vyberte región